Blog

»Prehrana« kopit, suha kopita, razpokana kopita, gniloba kopitne strele

by in Reševanje težav 06/05/2015

Kopita so roževinasta kožna tvorba, ki omogočajo organizmu konja normalen stik s tlemi. Kopita so stalno izpostavljena velikim pritiskom (teža konja), ti pritiski pa so še posebej veliki, ko se konji gibajo. V primerih optimalne oblike stoje konja so kopita vedno (vzdolžno in stransko) simetrična, vsaka nesimetrija pa kaže na to, da je vsaj z eno od nog konja nekaj narobe. Rast kopit je precej intenzivna, saj kopitna roževina raste (konji – 600 kg t.t.) ca. 0,8-1,2 cm na mesec v spomladansko-poletnem času in 0,4-0,8 cm na mesec v jesensko-zimskem času. To praktično pomeni, da stena kopita preraste v 6-9 mesecih, medtem, ko podplat preraste v 1-2 mesecih. Kopitna roževina za kvalitetno rast potrebuje, poleg drugih hranil, pravilni količini in razmerje kalcija ter fosforja, dobro izkoristljive oblike mikroelementov (cink, baker, žveplo…), biotin in različne aminokisline. Kopita so zelo občutljiva na različne težave in fiziološka neravnovesja v organizmu, kar kažejo z nastankom vzdolžnih črt. Te črte lahko nastanejo na enem kopitu (poškodba ali flegmona dotične noge) ali pa na vseh kopitih hkrati (vročinska stanja, kolike, druge sistemske bolezni), žal pa nam kopita te spremembe pokažejo šele mesec ali dva potem, ko so se zgodile.

Kopito je na zunaj sestavljeno iz kopitne stene, kopitnega podplata in kopitne strele. Stena in podplat služita primarno kot nosilec teže, medtem, ko je funkcija kopitne strele predvsem enakomerna blažitev in razporeditev večjih sil, ki delujejo na kopito. Kopito navznoter sestavlja kopitna roževina (kot jo vidimo) in usnjica iz katere raste kopitna roževina. Kopitna roževina naj bi bila obenem trdna in prožna, kar ji zagotavlja – v optimanih pogojih – njena posebna struktura. Kopita med prestopanjem in gibanjem “diha” oziroma se stalno zmerno stransko razteza in krči.

Na rast kopit oziroma kopitne roževine negativno vplivajo:

 • genetski dejavniki
 • napačna obdelava kopita (bositev, obrezovanje, kovanje)
 • prehranski dejavniki (uporaba velikih količin žit, neuporaba mineralno-vitaminskih dodatkov…)

Suha, razpokana in krušljiva kopita

V primeru, da so kopita konj suha, razpokana in krušljiva (v slednjem primeru bo konj med kovanji predvidoma večkrat izgubil podkev), je nujna izvedba naslednjih ukrepov:

 • zmanjšati (prenehati) je potrebno uporabo žit (npr. oves, ječmen, pšenica, triticale, koruza) in otrobov (npr. pšenični otrobi, pšenična krmilna moka) v krmnem obroku – nadomestiti s krmili za konje (Tradition mix, Action mix, Tradition pellet, Endurix, Superforce)
 • uporabljati je potrebno mineralno-vitaminski dodatek za konje – morda nekaj tednov 120-140% predpisane dnevne količine, kasneje pa predpisano dnevno količino (Support, Progrow)
 • uporabljati je potrebno prehranske dodatke, ki spodbudijo rast kopit (Hoof Aid Special, Hoof Aid Basic)
 • v dnevni krmni obrok vključimo npr. sončnice (cela zrna) ali pa postopoma 50-100 ml rastlinskega olja
 • na prizadeta kopita redno nanašamo kopitno mazilo (Hoof Oil special)

Gniloba kopitne strele

Pri običajno »zdravi« kopitni roževini se gniloba kopitne strele ne razvije, saj kvalitetna roževina in oblika kopitne strele uspešno kljubujeta vlagi, blatu in bakterijam. Če pa do gnilobe kopite strele pride, predlagamo, da se izvede naslednje ukrepe:

»zunanji« ukrepi

 • kovač naj očisti in obreže prizadeto kopitno strelo – če je možno naj se odstrani vsa prizadeta roževina
 • na očiščeno kopitno strelo se dnevno nanese razkužilno pršilo – 5-7 dni zapored
 • zatem se nanaša razkužilno pršilo 2-3 krat na teden, dokler se situacija popolnoma ne uredi
 • konjem naj se redno dobro očisti kopita
 • konji naj se namestijo na pretežno suha tla z relativno malo vlage, vode ali blata

»notranji« ukrepi

 • za zagotovitev hitre in kvalitetne rasti zdrave kopitne roževine izvedite ukrepe, ki so navedeni v rubriki »Suha, razpokana in krušljiva kopita«

Čvrsta in zdrava kopitna roževina zagotavlja normalno delovanje kopita in omogoča, da se na kopito dobro pritrdi ustrezna podkev. Poleg same podkve, naj se za jahalne konje uporabi še podloga iz govejega usnja, ki dodatno zaščiti kopitni podplat in strelo pred morebitnimi poškodbami pri nastopu na ostre predmete.

V nasprotju s »skrajneži« trdim, da zdravo kopito z usnjeno podlogo in pravilno pritrjeno podkvijo kvalitetno »diha« (se pri nastopu razteza) in popolnoma uspešno opravlja svojo funkcijo.

(maj 2015)