Blog

Prehrana islandskih konj v okviru priprav na tekmovanje v endurance (Objavljeno v Biltenu DRIKS)

by in Reševanje težav 23/04/2015

 

Priprava na endurance tekmovanje poteka tudi na področju prehane na podoben način kot pridobivanje telesne kondicije torej postopoma in brez velikih trenutnih sprememb. Cilj vseh aktivnosti na področju prehrane športnih konj je zagotoviti dovolj hranil, da je konj sposoben opraviti pričakovano delo in obenem zagotoviti hitro ter uspešno »okrevanje« po naporu.

Obrok vsakega športnega islandskega konja naj bo sestavljen vsaj iz sena/paše, žit/krmil, vitaminsko-mineralnega dodatka in elektrolitov. 

Povprečen krmni obrok za islandske konje je sestavljen iz 6-8 kg sena oziroma primerne količine paše in 0,7-1,4 kg krmil na dan – slednje glede na učinkovitost izkoristka krme. Količina sena oziroma paše je lahko preko celotnega obdobja priprav na tekmovanje precej konstantna, saj športno aktivni konji lahko zaužijejo večji dnevni obrok kot neaktivni konji, postopoma pa jim moramo povečevati količino krmil. Vitaminsko-mineralni dodatek je športnim konjem potrebno dajati vsak dan in ga z večanjem obremenitve zmerno povečevati medtem, ko je količina elektrolitov odvisna od klimatskih pogojev in obsega dela. V primeru vročine in povečanega obsega dela dajte vašemu konju elektrolite pred in tudi po delu.

Primerna krmila za prehransko pripravo vašega islandca so npr.: CAVALOR Endurix – za »sestavljene« športne islandce, CAVALOR Pianissimo – za »hiperaktivne« športne islandce in CAVALOR Strucomix – za športne islandce (tabela 1). Količino krmil je potrebno postopoma povečevati s povečevanjem obsega dela, dnevno količino pa je potrebno razdeliti vsaj na dva dela, od katerih je eden položen ca. 2 uri pred delom in drugi po opravljeni aktivnosti. Najbolj pravilne dnevne količine, znotraj predstavljenih standardov, lahko določi le jahač sam, saj lahko le-ta oceni ali je imel vaš konj dovolj energije za opravjen obseg treninga in je tudi po opravljenem delu v primernem telesnem stanju.   

   

seno/paša

krmila (C. Endurix, C. Pianissimo,C. Strucomix) vitaminsko- mineralna mešanica (CAVALOR Breeding) elektroliti (CAVALOR Electrolyte balance)
1.-3. teden 6-8 kg 0,7-0,9 kg 50 g 15-30 g
4.-6. teden 6-8 kg 0,7-1,0 kg 50 g 15-30 g
7.-9. teden 6-7 kg 0,8-1,2 kg 60 g 15-45 g*
10.-12. teden 6-7 kg 1,0-1,4 kg 60-70g 15-45 g*

Tabela 1: Okvirni program prehrane za športne islandce in obdobju priprav na endurance tekmovanje. Vse količine predstavljajo skupne dnevne količine in se nanašajo na navedene proizvode. »*« – položiti v dveh delih: pred in po delu

Predstavljeni prehranski okvir je lahko dobro vodilo za prehrano vašega konja v času priprav na endurance tekmovanje. Navedene količine lahko zmerno prilagajajte glede na obnašanje vašega konja, mu glede na obseg dela in klimatske pogoje zmerno povečujete ali zmanjšujete količino krmil in elektrolitov, nikakor pa ne smete pozabiti na zadostne količine sveže pitne vode.

Še nekaj namigov:

  • krmila krmite konjem tudi kmalu po delu
  • elektrolite dodajajte konjem pred delom, ob povečanem delu in višji temperturi zraka pa tudi po delu
  • za učinkovito preprečitev nenačrtovane prekomerne utrujenosti konja lahko po delu uporabite t.i. energetske boostre (CAVALOR An energy boost), ki vsebujejo glukozo, elektrolite in aminokisline
  • na dan tekme, ob običajni količni sena ali paše, jutranjo količino krmil zmanjšajte za 30%

Stane Knez, dr.vet.med. (april 2015)